Despre flora vaginală normală

În mod normal, numeroase specii de microorganisme se află în contact direct cu corpul nostru fără să exercite efecte nocive, ci chiar stabilesc un echilibru fiziologic. La fel se întâmplă și la nivelul vaginului, unde flora microbiană endogenă (specifică vaginului) realizează un echilibru favorabil menținerii sănătății genitale și, în același timp, protejează împotriva infecțiilor. Acestă floră vaginală specifică se află în strânsă legatură cu epiteliul vaginal. Flora vaginală normală suferă modificări în funcție de fluctuațiile hormonale care apar pe parcursul vieții unei femei.

1. Care sunt simptomele vaginozei bacteriene?

Secreția vaginală normală variază cantitativ de la o femeie la alta. De aceea, dacă cantitatea secreției vaginale crește peste nivelul fiziologic (normal) al fiecărei femei, se recomandă o vizită la medicul ginecolog.

Simptomele caracteristice vaginozei bacteriene sunt scurgerile vaginale cu miros neplăcut. Aspectul scurgerii vaginale este omogen, frecvent de culoare alb-gri. După contacul sexual, în mod special, scurgerea este mai evidentă cu miros mai pronunțat.

Foarte multe femei cu vaginoză bacteriană nu prezintă niciun simptom. De aceea, pentru a preîntâmpina posibilele complicații, se recomandă consultul ginecologic regulat.

2. Pe buletinul de analiză pe care l-am primit după examenul microscopic al secreției vaginale scria: "Prezența în cantitate mare a celulelor clue" și mi s-a spus că am vaginoză bacteriană. Ce sunt celulele clue?

Celulele clue nu sunt altceva decât celulele epiteliului vaginal acoperite de bacteriile prezente în cantitate mare la nivelul vaginului.

Prezența celulelor clue, alături de un pH modificat și culoarea secrețiilor vaginale (alb-gri) confirmă diagnosticul de vaginoză bacteriană.

3. Care este cauza vaginozei bacteriene?

Vaginoza bacteriană este asociată cu o perturbare a echilibrului florei vaginale. În mod normal, la nivelul vaginului se găsesc în proporție mare bacterii cu rol benefic (lactobacilii) și în cantitate redusă bacterii "dăunătoare". Aceste bacterii sunt în echilibru permanent, astfel fiind menținută sănătatea vaginală. Vaginoza bacteriană apare când intervin factori capabili să perturbe echilibrul dintre aceste microroganisme.

4. Care sunt factorii de risc pentru vaginoza bacteriană?

  • a. Viața sexuală cu multiplii parteneri
  • b. Spălăturile intravaginale frecvente
  • c. Folosirea dispozitivelor intrauterine pentru contracepție
  • d. Tratamentele cu antibiotice administrate local și general

5. Stresul poate duce la vaginoză bacteriană?

Categoric, DA! A fost demonstrat clinic faptul că stresul este un factor de risc semnificativ pentru apariția vaginozei bacteriene.

6. Care sunt complicațiile vaginozei bacteriene?

Riscurile vaginozei bacteriene netratate sunt mai mari la femeile însărcinate, deoarece există posibilitatea apariției complicațiilor de natură obstetricală și ginecologică, cum ar fi:

  • a. Avort spontan
  • b. Naștere prematură
  • c. Infecții uterine după cezariană și chiuretaj
  • d. Boală inflamatorie pelvină

7. După tratament, mai poate să apară vaginoza bacteriană?

Dacă simptomele vaginozei bacteriene revin după câteva săptămâni de la tratament, aceasta poate însemna că infecția primară s-a reactivat. O recidivă la câteva luni (3-6 luni) după tratament se poate datora reinfecției. Există femei care experimentează recidive repetate ale vaginozei bacteriene, de aceea se recomandă administrarea de Feminella Vagi C după menstruație, pentru a împiedica reactivarea infecției.

8. Care este diferența dintre antibiotice și Feminella Vagi C?

Feminella Vagi C administrată pentru tratamentul vaginozei bacteriene acționează diferit față de antibiotice. Antibioticele înlătură efectele vaginozei bacteriene, dar nu acționează în mod direct asupra cauzei care a determinat apariția infecției.

La nivelul vaginului, există două tipuri de bacterii aflate în echilibru permanent: Lactobacilii (bacteriile "bune") și Gardnerella Vaginalis (bacteria "nocivă"). În condiții normale, aceste bacterii sunt capabile să coexiste în armonie, menținându-se astfel sănătatea vaginală. Când intervin factori care perturbă acest echilibru între speciile de microorganisme, flora nocivă se dezvoltă în detrimentul florei lactobacilare.


După administrarea antibioticelor, bacteriile dăunătoare sunt distruse și simptomele dispar. Totuși, administrarea repetată de antibiotice tinde să distrugă flora lactobacilară care nu va mai fi capabilă să lupte împotriva bacteriilor nocive, fiind astfel imposibilă restabilirea echilibrului florei vaginale.

Statistic s-a demonstrat faptul că peste 70% dintre femeile care iau antibiotice pentru vaginoză bacteriană se vor confrunta cu recidive în următoarele săptămâni.

Mecanismul de acțiune al
Feminella Vagi C este simplu și eficient: prin normalizarea valorii pH-ului (la nivel fiziologic) va fi împiedicată dezvoltarea microorganismelor dăunătoare și va fi stimulată înmulțirea lactobacililor cu rol protector și reglator al florei vaginale.